Emma & KJ

Emma Nordenstam / Karl-Jonas Winqvist Huset
Brus/Knaster 045

I Huset där Emma Nordenstam och Karl-Jonas Winqvist håller till är det rymligt, högt i tak, där finns plats för alla. Med stor värme, uppfinningsrikedom och mycket humor bjuder de in oss till sin, och vår, alltmer mångfacetterade värld.

Med Emma Nordenstams bästa barnlåtar åstadkom Emma Nordenstam förra året något som väl endast kan beskrivas som att göra rent hus när hon belönades med såväl Manifestpris som Grammis för årets bästa barnskiva.

Då var vi redan igång med produktionen av Huset, hennes första samarbete med Karl-Jonas Winqvist, kanske mest känd som en av de fyra, tillsammans med bland annat Jenny Wilson, som utgjorde hyllade First Floor Power. KJ driver också egna skivbolaget Sing A Song Fighter som ligger bakom fantastiska återutgivningar och artistplattor med sig själv och artister som Iris Viljanen, Nino Keller, The Second Hand Orchestra med flera.

Multiinstrumentalisterna Emma & KJ rör sig utan bekymmer och, alldeles osökt, fritt mellan musikgenrerna, från afrobeat och funk till jingle-jangle indie och powerpop tillsammans med alla sina sköna musikergäster; bob hunds eminente gitarrist Johnny Essing, trumslagarna Nino Keller, Johan Svedmyr och före detta Dungen-trummisen Fredrik Björling (som klarar sig förvånansvärt bra med träslevar när det saknas trumpinnar), de underbara blåsarna Viktor Brobacke, Lina Langendorf, Johan Arrias och Use Mustafov, basisterna David Svedmyr och Fredrik Swahn, Cecilia Klingspor som spelar allt möjligt och sjunger så bra, Stina Nordenstam, Jonna Sandell och Ulrika Gyllenberg som står för stråket plus ett helt gäng till och sist men inte minst förstås alla barnen från klass 2 på Pilgrimsskolan i Aspudden.

Jag har svårt att se att något skulle kunna vara viktigare idag än att producera bra musik för barn. Musik med texter som alldeles oavsett om vi är fem eller sextiotre år fyllda har förmåga att sätta vår fantasi i rörelse, få oss att fundera och prata om vad det egentligen var vi hörde och vad det var som hände…

Den där Bengtsson, han på andra våningen, bor han verkligen i rymden? Har mamman lyckats släppa synthen och börjat laga middag än? Och hur gick det egentligen för grönsakerna Karin och Klas och alla deras vänner? Snickaren, han med den mycket användbara spiken, kom han någonsin ut ur det där röret? Och Signe Skog som flyttade från huset när hon inte längre klarade av att gå i trapporna, träffar hon fortfarande sin vän? Och, vad är egentligen en helt normal person?

/Göran Petersson

“Jag är djupt tacksam över att jag och Emma har funnit varandra. Och att hon dragit in min musik i det svenska språket och att vi nu tillsammans skapar sånger för barn i alla åldrar (0-100 år).” Karl Jonas Winqvist

”Att jobba med Karl Jonas är att få tillgång till ett roligt och helt nytt universum där allt kan gå åt vilket håll som helst. Vi har inte styrt eller planerat så mycket utan med friskt mod jonglerat med ingredienserna – så blev det också pannkaka av alltihop och den blev jättegod!” Emma Nordenstam

Köp CD, 150,-Köp LP, 250,-