Lena Willemark
Blåferdi/Den blå färden
Brus 041
Att få i uppdrag att skriva ett beställningsverk åt Sveriges Radio är oftast förbehållet kompositörer verksamma inom nutida klassisk musik. 2014 gick det prestigefyllda uppdraget till Lena Willemark.”Just den här senhösten för två år sedan, läste jag Siri Hustvedts bok ”Den skakande kvinnan”. Jag hade precis kommit till de sista – helt hisnande – sidorna när jag fick ett samtal från Mats Einarsson på Sveriges Radio, där han undrade om jag kunde tänka mig att skriva ny musik, ett beställningsverk, till EBU-festivalen kommande sommar.
Jag sade ja och så började resan.
Den blå färden – Blåferdi.
Jag skrev både i dagens ljus och i nattens mörker, rakt berättande likväl som sökande blå.
Och min önskekonstellation av folkmusiker till denna svit gick i uppfyllelse!”
Lenas texter på Blåferdi är genomgående skrivna, och sjungna, på älvdalsmål. Musiken är delvis genomkomponerad men här finns också utrymme för improvisation. Alltsammans skrivet av och för Lena Willemarks sång och fiol och en handplockad grupp folkmusiker; Mia Marin, 5-strängad fiol, Emma Reid, fiol, Mikael Marin, 5-strängad viola, Leo Sander, cello och Tina Quartey, slagverk.
Verkets uruppförande ägde rum den 28 juni 2014 i Rättvik under EBU-festivalen Euro Radio Festival som direktsändes i flera länder. Redan då fanns planer på att spela in, ge ut och turnera med Blåferdi och i slutet av oktober 2015 blev dessa verklighet när samma grupp musiker gick in i Atlantis-studion för att spela in musiken. I november mixade vi hemma i brus & knasters studio och efter mastring och omslagsjobb i januari 2016 ligger nu Blåferdi/Den blå färden/The Blue Journey färdig.
“Runt och under den ö som är den där jagmedvetne historieberättaren finns ett vidsträckt hav av omedvetenhet
av det som vi inte vet, aldrig kommer att få veta eller har glömt.”
( S.Hustvedt , ”Den skakande kvinnan”)
Lena Willemark är en av svensk folkmusiks absoluta centralgestalter. Under eget namn och bland annat tillsammans med Ale Möller i konstellationer som Nordan-projektet och Frifot har hon varit avgörande i spridningen av den svenska folkmusiken över världen. Hennes roll som förebild för yngre generationer svenska folkmusiker går inte att överskatta. Samarbeten med några av de allra främsta i nutida klassisk musik som Karin Rehnqvist och i jazzsammanhang med namn som Anders Jormin, Elise Einarsdotter och Gals & Pals visar på en konstnärlig bredd som gör Lena Willemark till en våra allra mest mångsidiga och genreöverskridande artister.