Marit Leja “Vargar vi”

Marit Leja
Vargar vi
Knaster 042
Releasedatum: 2017-09-15

Med låtar som hämtar näring från såväl folkmusiken som visan, möts traditionerna hos Marit Leja i en tidlös väv, inte sällan inramad av elgitarr och trummor. Man kan också kalla det pop, rätt och slätt, med klang av både skog och stad. Debutalbumet Vargar vi utspelar sig ömsom på tunnelbanan, ömsom på ett timmertåg tuffandes fram genom barrskogen.

Marit Leja växte upp i Falun, i ett hem fyllt av folkmusik, och började spela fiol som sexåring. I tonåren satte hon sig en sen kväll ned vid familjens gamla skolpiano och började testa sig fram över tangenterna. Snart började sånger ta form.

I Malmö bildade Marit 2009 bandet Babusjka, där stråkinstrument och dragspel utgjorde ram för låtarna. Influenser från folkmusik och visa gjorde sig märkbara. Att börja skriva på svenska istället för engelska föll sig naturligt.

2010 började Marit att spela med Ian Carr, den falubaserade gitarristen från Wales som är känd i folkmusikkretsar för att kunna döda en tretakt med bara händerna, och som har samarbeten med Kris Drever, Eddie Reader och Swåp på sitt samvete.

Samarbetet mellan Marit och Ian har under åren som gått kännetecknats av sporadisk intensitet. Medan Marits flyttlass gått till städer som Berlin, Bryssel, Stockholm och slutligen Göteborg – där Marit bor idag – har de musikaliska mötena ägt rum i Falun. På samma vis har låtarna färdats mellan städer, ofta nedklottrade i anteckningsböcker på tåg, för att i hemstaden slutligen få stadga.

Vargar vi spelades in under en grå novembervecka i Österå bystuga utanför Falun. Producentskapet delade Marit och Ian med Göran Petersson, tillika ljudtekniker, som genom åren producerat artister som Sofia Karlsson, Lena Willemark och Nino Ramsby. Jonna Löfgren, till vardags i skotska postrockbandet Glasvegas, stod för trummor. Staffan Lindfors, känd från Östen med resten, bidrog med bas. Fredrik Björns lirar pedal steel, Sofia Stolpe körar och Agnes Högberg spelar viola.

Skivan är producerad med stöd från Dalapop, ett resurs- och produktionscentrum för populärmusik från Dalarna.